V Poľsku sa 10. mája konalo prvé kolo prezidentských volieb. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ako sa kandidáti na prezidenta stavajú k zavedeniu eura v Poľsku. Vo voľbách kandidovalo spolu 11 kandidátov a keďže prvé kolo neprinieslo víťaza druhé kolo sa bude konať 24. mája. V ňom sa stretnú terajší prezident Bronislaw Komorowski ktorý kandiduje s podporou Občianskej platformy s víťazom prvého kola Andrzejom Dudom z opozičného nacionalistického Práva a spravodlivosti.

Jednou z najvýraznejších tém týchto prezidentských volieb bolo ďalšie smerovanie Poľska v otázke prijatiu eura. V tejto téme sa do popredia dostávali najmä dva protichodné názory najvýraznejších politických rivalov Komorowského a Dudu. Zatiaľ čo sa súčasný prezident stavia k prijatiu eura veľmi pozitívne, jeho politický oponent hovorí prijatiu eura jasné nie. Podobný negatívny postoj k prijatiu spoločnej meny malo aj ďalších šesť kandidátov na post hlavy štátu.

Komorowski vystupuje ako najhlasnejší zástanca prijatia spoločnej európskej meny. Túto tému sa snažil dostávať do popredia aj po nastúpení kabinetu premiérky Ewy Kopaczovej. „Medzi veľké úlohy vlády patrí príprava Poľska na nevyhnutnú a rozsiahlu diskusiu o posilňovaní nášho postavenia v integrujúcej sa Európe, myslím tým rozhodnutie o členstve v eurozóne, „ prehlásil. Taktiež varoval, že ak Poľsko nevstúpi do eurozóny príde o medzinárodný vplyv. Neskôr však svoje vyhlásenia zmiernil a vyjadril sa v tom zmysle, že navrhuje diskutovať o vstupe do eurozóny až keď krajina splní kritéria vstupu do nej. K zmierneniu jeho názorov prispeli najmä jeho znižujúce sa preferencie v prieskumoch verejnej mienky, pretože aj keď sú Poliaci proeurópsky naklonení prijatia eura sa obávajú, pretože podľa názorov občanov by prišlo k zdražovaniu ale mzdy by nenarástli. Minuloročný prieskum verejnej mienky ukázali že až 68 % opýtaných je proti prijatiu eura, za prijatie je iba 24 %.

Opozičný kandidát Práva a spravodlivosti Andrzej Duda, prezentujúci sa ako mladý, dynamický človek držiaci si veľký odstup od súčasného prezidenta sa v otázke prijatie eura vyjadruje zásadne proti jeho prijatiu v aktuálnej situácii Poľska. Jeho odmietavý postoj spočíva predovšetkým v možnom negatívnom dopade na ekonomiku, občanov a hrozbu zdražovania. Pre odôvodnenie obáv z nepriaznivého vývoja cien sa rozhodol navštíviť supermarket na Slovensku a v Poľsku v ktorých urobil rovnaký nákup potravín, potom uviedol, že nákup za hranicami bol výrazne drahší. „Rozdiel v cenách nemôžeme spochybniť. Dokazuje to vplyv vstupu Slovenska do eurozóny. Slováci prichádzajú nakupovať do Poľska, pozdĺž hranice sa vytvorili trhoviská kde sa predávajú rôzne produkty, pretože v Poľsku je dnes oveľa lacnejšie ako na Slovensku kde majú zavedené euro.“ Podľa neho taktiež, dokáže vlastná mena ochrániť Poľsko počas hospodárskej krízy. Dôvodom jeho nesúhlasného postoja je okrem iného aj to, že terajšia poľská vláda nie je schopná adekvátne presadzovať záujmy krajiny na poli Európskej únie. Na otázku novinárov o možnosti budúceho vstúpenia do eurozóny  povedal,  že je možné o tom uvažovať iba vtedy, keď „bude ekonomická situácia v Poľsku vyhovujúca a životný štandard Poliakov bude rovnaký ako majú občania v západnej Európe, teda v tzv. starých členských krajinách EÚ. Ale spomeňme si, že naša národná mena nám dáva dodatočnú ochranu. Dáni, sú oveľa bohatší ako my a aj tak nevstúpili do eurozóny. Švédi taktiež nevstúpili. Je možné o vstupe v budúcnosti diskutovať, ale pozrime sa na to najmä z pohľadu priemernej poľskej rodiny a ich rodinného rozpočtu, či bude mať pre nich tento krok nejaký zmysel,“ zdôraznil.

Ako tretí skončil v prvom kole prezidentských volieb Pawel Kukiz, ten vyjadril svoj nesúhlasný postoj k prijatiu eura pred rokom 2020, v tejto súvislosti uviedol: prijatie eura pred týmto dátumom je klinec do rakvy. Samozrejme, že som veľmi rád, že sme v Európskej únii, ale nepochybujem o tom, že sme sa k EÚ pripojili príliš rýchlo a nemali sme usporiadané všetky aspekty ekonomiky. Prijatie eura by skončiol tragicky pre Poľsko, preto som úplne proti takémuto riešeniu. Hovorím to verejne už dlhú dobu, a to nielen v priebehu prezidentskej kampane“.

Kontroverzný kandidát Palikotovho hnutia Janusz Palikot ako jeden z mála kandidátov vystupoval ako zástanca prijatia eura a presadzoval názor, že pre Poľsko je lepšie aby bolo integrované v silnom zoskupení akou je menová únia EÚ. Považuje to nielen za ekonomické ale najmä politické rozhodnutie, ktoré môže prispieť k celkovej národnej bezpečnosti Poľska a dokáže krajinu uchrániť pred Ruskou agresiou.  Podľa neho ide o to, že Nemecko bude brániť poľské hranice vtedy ak bude Poľsko súčasťou eurozóny“. Prezidentský kandidát musí hľadať riešenia, ktoré by mohli zvýšiť bezpečnosť Poliakov. Podľa neho práve Nemecko by malo byť zárukou bezpečnosti. „Prečo Angela Merkelová tak často chodí do Atén, nie do Kyjeva? Je to preto, že Grécko je súčasťou eurozóny a kríza v tejto krajine by mohla spôsobiť krízu v Nemecku. Až potom nás budú brániť Nemci, až potom príde do Varšavy Angela Merkelová“.

Photo: www.openeurope.org.uk

Comments are disabled.