Aj keď je každá jar skoro rovnaká, vždy je niečím špecifická. Pre našich ukrajinských susedov bude však len nezmenením obdobím plných sirén a strachu. U ich susedov, Bielorusov, sa zasa objaví čosi celkom iné.

13 stíhačiek pre Ukrajinu

Minulý štvrtok sa ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov na sociálnej sieti Twitter poďakoval za pomoc dočasne poverenému premiérovi Eduardovi Hegerovi, ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi a celému Slovensku. Ukrajinský minister pri poďakovaní zavtipkoval za poskytnutú vzdušnú posilu – za dodávku stíhačiek Mig-29. Prvé štyri už dorazili na Ukrajinu, ostatných deväť by malo „priletieť“ v priebehu nasledujúcich týždňov.

„V predjarí, vtáky tradične prilietajú na Ukrajinu… Lietadlá MiG-29 zo Slovenska budú mať veľa práce pri obrane Európy,“ vyjadril sa Reznikov na Twitteri.

Nespokojný Putin

Diskusie a blízkosť Ukrajiny a Európskej únie ale druhú, ruskú, stranu dostávajú vyvádzať z miery. DO Kyjeva priletelo za ukrajinským prezidentom Vladimírom Zelenskyjm niekoľko ministrov a prezidentov členských štátov Európskej únie. V neposlednom rade navštívila Kyjev aj predsedníčka európskej komisie Ursula von den Leyenová a predsedníčka európskeho parlamentu Roberta Metsola. Všetci sa kolektívne zhodli na spoločnom úsilí a neustálej podpore Ukrajiny, či už finančne, humanitárne alebo vojensky. Čím viac sa konflikt prehlbuje, tým sa vzťahy zdajú byť pevnejšie.

https://www.instagram.com/p/CocaUVnoPeg/?utm_source=ig_web_copy_link

Vladimír Putin na druhej strane rieši situáciu so svojimi spojencami. Presnejšie s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukashenkom.  Bieloruský denník Mask od Denníka N informoval, že v jednom z televíznych vysielaní vyjadril, že na bieloruskú pôdu v nasledujúcich týždňoch rozloží taktické nukleárne zbrane. Ide o reakciu na konfrontácie medzi Ruskom a USA a ich spojencami ohľadom tohto konfliktu. K jeho rozhodnutiu prispelo aj vyhlásenie britského ministra obrany Jamesa Heappeyho o tom, že na Ukrajinu pošle náboje a zbrane z uránu.

Comments are disabled.