Začiatkom februára sa vo francúzskom Štrasburgu uskutočnil samit európskych poslancov, na ktorom bola opätovne zdôrazňovaná dôležitosť pomoci a budúcnosti susedskej Ukrajiny. Europoslanci prízvukovali otvorenosť tomu, aby sa Ukrajina stala súčasťou európskej rodiny a zdôrazňovali možnosti, ktorými by mohli Ruskom napadnutej krajine pomôcť. Niektorí taktiež vyzdvihli, aby sa rokovania o pristúpení Ukrajiny do Európskej únie začali čo najskôr.

Po samite europoslancov predsedkyňa Európskej komisie, Ursula von der Leyenová, v piatok osobne Kyjev navštívila. Jej stretnutie s ukrajinským prezidentom, Volodymyrom Zelenskyjm, začalo dvojdňový proces posilnenia európskej integrácie a Ukrajiny ako ďalšieho potencionálneho člena Európskej únie. Niektorí európski poslanci totiž už teraz vnímajú Ukrajinu ako jednoznačného člena Európskej únie. Der Leyenová a Zelenskyj dohodli a načrtli ďalšie nasledujúce kroky a reformy, ktoré sú nutné vykonať pred samotným vstupom do únie. „Sme v tomto boji spolu. Spoločne obnovíme túto krásnu krajinu. A potom budeme konečne súčasťou tej istej rodiny, európskej rodiny,“ vyjadrila sa šéfka Európskej komisie, Ursula von der Leyenová.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ursula von der Leyen (@ursulavonderleyen)

Európsky parlament pritom nalieha na členské štáty únie, aby urýchlili vojenskú pomoc pre Ukrajinu a aby uprednostnili pomocný balík, ktorý je zameraný na obnovu hospodárskej činnosti a humanitárnu pomoc. Parlament taktiež nalieha na prijatie desiateho sankčného balíka voči Moskve. Súčasťou neho je napríklad aj odstavenie čerpacích staníc Lukoil či spoločnosti Rosatom, ktoré sú stále na európskom trhu. „Boj o Ukrajinu je aj bojom o európsku bezpečnosť. Európa sa sankciami patrične zaviazala k tomuto boju. Nechať Ukrajinu v boji samotnú by malo obrovské následky. Bolo by veľmi náročné povedať jasné nie požiadavke o vstup do únie,“ povedal viceprezident nemeckého maršalského fondu Ian lesser pre Euronews.

Čo na to Maďarsko?

Aj keď je mnoho členských krajín za jasný vstup Ukrajiny do únie, niektorí nie sú až tak presvedčení. Z krajín východného bloku je to napríklad Maďarsko. Premiér Viktor Orbán koncom minulého roku povedal maďarskému denníku Magyar Nemzet, že ak by voľby v ich krajine vyhrala opozícia, hrozilo by, že by bolo Maďarsko zatiahnuté do vojny. „Podporujeme Ukrajinu a usilujeme o to, aby Rusko nepredstavovalo bezpečnostnú hrozbu pre Európu. Nemáme však záujem vzdať sa všetkých našich hospodárskych vzťahov s Ruskom. Na tieto otázky sa pozeráme v maďarských okuliaroch, nie v okuliaroch niekoho iného,“ povedal maďarský premiér v rozhovore.

Podotkol, že Maďarsko je jediným členom únie, ktorému sa podarilo držať sa obďaleč od vojny, pretože Maďari za to údajne hlasovali. Ukrajinský minister zahraničných vecí Oleg Nikolenko na svojom facebookovom profile uviedol, že si predvolá maďarského veľvyslanca na úprimný rozhovor po Orbánových slovách. Ten totiž v rozhovore s maďarskými médiami prirovnal Ukrajinu k Afganistanu a označil ju za zem nikoho. „Budapešť pokračuje v zámernom znemožňovaní maďarsko-ukrajinských vzťahov, čím výrazne podkopáva možnosť akéhokoľvek dialógu medzi oboma susednými krajinami,“ uviedol Nikolenko.

Čo musí štát splniť, ak chce vstúpiť do Európskej únie?

Formálnu žiadosť o vstup Ukrajiny do únie podal Zelenskyj už 28.februára minulého roku, no proces prijatia nie je tak jednoduchý. Na základe Kodaňských kritérií, či prístupových kritérií, z roku 1993, o vstup môže požiadať ktorýkoľvek štát Európy. Žiadosť predá Rade Európskej únie, ktorá informuje Európsku komisiu. Všetko však závisí od členských štátov, ktoré často blokujú i vyjednávania s potencionálnymi kandidátmi kvôli rôznym konfliktom. Všeobecne, štát, ktorý sa rozhodne požiadať o vstup do EÚ musí byť demokratický a právny štát so stabilnými inštitúciami. Zaručuje slobodu, rešpektovanie a ochranu menšín a fungujúce tržne hospodárstvo. Okrem iného, krajina musí byť pripravené prijať regulácie, pravidlá a obmedzenia, ktoré musí vtesnať do právneho systému. Vojna Ukrajiny s Ruskom tak výrazne odďaľuje možný vstup do EÚ, pretože to znamená skôr hrozbu než určitý benefit. Europoslanci však súhlasili, že Ukrajine je treba pomôcť, a preto nabádajú ukrajinské orgány, ale aj členské štáty, o urýchlenie riešení.

 

Comments are disabled.