Budúcoročná letná olympiáda sa môže zdať ďaleko v nedohľadne, no pre aktívnych športovcov je v podstate už za dverami. Pre nich to prináša ešte väčšiu motiváciu a úsilie vybojovať zlato. Aj keď vojna u našich susedov, Ukrajincov, stále neutícha, i tam sa športovci aktívne pripravujú. Prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu podelil o fotografie, ktorými spojil olympiádu a ruskú inváziu s jednotným posolstvom.

Nadchádzajúce olympijské hry sa na budúce leto odohrajú vo francúzskej metropole, Paríž. Celý svet bude opäť sledovať najšpičkovejších atlétov v letných športoch, ktorí sa počas uplynulých troch rokov pripravovali, a stále pripravujú, na to, aby sa kvalifikovali a zvíťazili. Športovcom z Ukrajiny však prípravu na túto udalosť zmarila neutíchajúca ruská invázia. Mnoho olympionikov upustilo tvrdú drinu a odišlo na front bojovať o iný druh zlata – o slobodu a vlasť.

Volodymyr Zelenskyj sa na svojom twitterovom profile podelil o zábery športovcov „trénujúcich“ v ruinách budov a štadiónov, ktoré napáchali ruskí vojaci. Vyzdvihol tak, že prvotné a základné zásady Olympiády jednoznačne odporujú niečomu takému, ako je vojna. Práve preto by mali mať olympionici z Ruskej a Bieloruskej krajiny zakázane zúčastniť sa najbližších hier.

„Olympijské princípy a vojna sú zásadne proti sebe. Rusko musí zastaviť agresiu a teror a až potom bude možné hovoriť o ruskej účasti v kontexte olympijského hnutia,“ napísal ukrajinský prezident.

V súvislosti s tým pozval prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (IOC), Thomasa Bacha, do mesta Bakhmut. Na fronte v Donbase sa ukrajinskí muži a vojaci mesiace snažia zastaviť ruské jednotky. Pozvaním chcel nielen jeho, ale aj celý svet upozorniť na to, že je neľudské, aby sa krajiny spôsobujúce vojnové činy a agresiu zúčastnili na športovej udalosti, ktorej hlavné posolstvo je spájať ľudí a národy z celého sveta. „Vieme, ako často sa tyrani snažia využiť šport pre svoje ideologické záujmy. Akákoľvek neutrálna vlajka ruských športovcov je od krvi. Pozývam pána Bacha do Bakhmutu. Aby na vlastné oči videl, že neutralita neexistuje,“ vyjadril sa Zelenskyj.

Comments are disabled.