Dlhodobo pretrvávajúci konflikt, ktorý sledovalo mnoho ľudí nabral až veľmi rýchly spád. Všetci zostali prekvapení, keď po dlhoročnom konflikte medzi Talibanom a Afganistanom došlo 15. augusta 2021 k úplnému obsadeniu Afganistanu zo strany Talibanu. Dobrovoľne sa rozhodli všetko odovzdať Talibanu a svojím spôsobom ide o úplnú rezignáciu.  Problém je hlavne v tom, že  okrem obsadenia prichádza i tvrdý režim.

Obsadenie  Afganistanu a neurčitá budúcnosť je pre obyvateľov neakceptovateľná. Ľudia sa rozhodli, čo najskôr evakuovať, preto vládne i na letisku v Kábule obrovský chaos. Európska únia sa tiež snaží evakuovať ľudí, ktorí tam sú, no zároveň si je vedomá svojich možností pomoci.

Situácia, ktorá sa aktuálne odohráva v Afganistane nenechala chladných ani politikov. Z toho dôvodu sa ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie stretli na mimoriadnom zasadnutí,  ktoré sa konalo už v pondelok (17. 8. 2021), a teda EÚ začala reagovať v čo najkratšom čase. Prioritou Európskej únie je predovšetkým výzva pre všetky strany v Afganistane, aby dodržiavali všetky platné záväzky a nezabúdali na politické riešenia situácie. Najdôležitejšia je ochrana občanov a pracovníkov EÚ, ktorí sa tam aktuálne nachádzajú a ich následná evakuácia. Európska únia zároveň vyzýva na zastavenie násilností a vyjadruje znepokojenie nad porušovaním ľudských práv zo strany Talibanu.

Hlavným cieľom Európskej únie je to, aby sa neporušovali ľudské práva Afgancov.  Celkovú situáciu bude naďalej monitorovať a zároveň poskytovať afganskému ľudu pomoc. EÚ vyslala výzvu Talibanu, v nej žiada, aby za každú cenu dodržiavali svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodného humanitárneho práva.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí pre SR Ivan Korčok  na utorkovej (17. 8. 2021) tlačovej besede porozprával ako celý konflikt vníma SR, i to čo je ochotné urobiť Slovensko. Na základe toho, čo odznelo na tlačovke je prvoradé zabezpečenie prevozu slovenských občanov, ktorí žijú v Afganistane[1], pričom slovenský špeciál už medzičasom vycestoval a priviezol šestnásť Slovákov a osem Afgancov[2], ktorým  Slovensko zabezpečí i vízia. Podľa slov Korčoka musíme byť pripravení pomôcť aj iným krajinám, ktoré nemajú také možnosti. [3]

Jednu z najväčších pomocí poskytla slovenská herečka a riaditeľka filmovej a televíznej akadémie Wanda Adamík Hrycová. Práve ona poskytla pomoc filmárom z Afganistanu. Celú iniciatívu začala záchranou afganskej režisérky Sahruu Karimi, ktorá istú chvíľu žila aj na Slovensku. Záchrannú akciu sprostredkovala cez ukrajinského prezidenta, tu však Hrycovej pomoc nekončí. Do budúcna plánuje pomôcť aj iným režisérom pri prechode na Slovensko, alebo do inej bezpečnej krajiny.

Už po týždni Taliban začína meniť prvotné vyhlásenia a narastá násilie voči ľuďom, no hlavne voči ženám. Veľmi dôležité budú rokovania a  dohody s Talibanom, čo si Európska únia veľmi dobre uvedomuje, pričom v rámci svojej zahranično-politickej činnosti bude presadzovať najmä mier a zákaz porušovania ľudských práv. Aktuálne sa situácia veľmi rýchlo vyvíja, preto je Európska únia pripravená pomôcť, no hlavne flexibilne i včas reagovať na kroky, ktoré Taliban podnikne.

 

 

 

 

 

Comments are disabled.