V súčasnej dobe je stále viac diskutovanejšou témou tzv. demokratický deficit EÚ, ktorý má viacero možných podôb. Najčastejšie je európskym inštitúciám vyčítaný nedostatok demokratických prvkov v súvislosti dosahom samotných občanov na fungovanie EÚ. Aj napriek faktu, že sú kompetencie Európskeho parlamentu ako jediného zástupcu európskych občanov stále viac posilňované, tak ľudia vykazujú nespokojnosť. Prácu európskych orgánov považujú za neprehľadnú, komplikovanú a pre pochopenie bežného človeka na míle vzdialenú.  Demokratický deficit sa z nášho pohľadu do veľkej miery spája taktiež so vznikom korupcie, či rozkrádaním eurofondov. Veľa európskych občanov by preto iste rado privítalo nový spôsob, akým by mohli poukázať na porušovanie základných demokratických hodnôt.

A preto JEF (Young European Federalists), jedna s najstarších mládežníckych organizacii v Európe, ktorú pozná veľa mladých ľudí prichádza s unikátnou aplikáciou priblížiť EÚ ľuďom a ukázať europoslancom ako sa robí demokracia v 21. storočí. Ako sme zisťovali, tento nápad už mali vypracovaný dlhdobšiu dobu, ale keďže minulý rok bol pre nich dosť „busy“, oprášili staré napady a vyšli s nimi na verejenosť.

Ak vás to zaujalo, odporúčame si pozrieť toto cool video.

O čo sa jedná?

Aplikácia sa volá #DemAlert (Android / iOS) a predstavuje inovatívnu aplikáciu pre smartfóny alebo tablety, určenú pre indetifikáciu a mapové zobrazenie porušovania demokratických hodôt v Európe.

V skutočnosti ide o prvú aplikáciu svojho druhu. O porušovaní demokracie v Európe hovoríme pravidelne, avšak nemáme na to nástroje a preto práve DemAlert, ktorý má ambíciou stať sa jednou z prevratných celoeurópskych aplikácií, môže byť tou správnou cestou ako pozdvihnúť úroveň demokracie v Európe.  Aplikácia monitoruje situáciu v oblasti demokratických hodnôt a občianskych slobôd, ktoré dávajú užívateľom možnosť ohlásiť ich porušenie.

Všetky DemAlerts budú zhromaždené, organizované a zviditeľnené pomocou danej aplikácie.

Tvorcovia aplikácie si uvedomujú, že naprieč Európou sa zvyšuje popularita populizmu, nacionalizmu, neznášanlivosti a extrémistickej rétoriky, ktorá viedla k početnému porušovaniu občianskych a ľudských práv. Nemôžeme spochybňovať ani to, že ekonomická kriza v Europe podlomila našu stabilitu a slobodu demokracie. Vidíme  každodenne, že  vlády sú viac zamereané na ich národné zaujmy a začínajú sa dištancovať od spoločných demokratických hodnôt v Europe, ktoré sme tu budovali posledné storočie.

Podľa eurobarometru až pre 27 percent Slovákov predstavoval vstup do EÚ stratu demokracie.

Aplikácia funguje na jednoduchom princípe – stiahnete si ju, (pokiaľ chcete) zaregistrujete sa cez Facebook alebo Twitter a zobrazí sa vám mapa celej Európy, kde uvidíte takzvané body porušovania demokracie, tiež toho, kto ich publikoval v akom procese a či podporujete i vy, aby sa daná vec vyriešila. Je to veľmi prehľadné a ľahké. Body porušovania demokracie sú rozdelené do základných kategorií a vytvárajú tak prehlad, sú to: ľudské práva, sloboda prejavu, slobodné médiá, sloboda zhromažďovania, rovnováha síl, práva menšín a rodová rovnosť.

jeffff

Poďme sa teraz spoločne pozrieť do “kuchyne” tejto aplikácie. Ako sám titulok článku naznačuje, na tomto projekte pracuje Slovenka Katarína Erdélyiová , ktorá je v tzv. “core teame”. Zaujímavým faktom je, že na tejto appke pracuje práve slovenská firma zo Žiliny GoodRequest, ktorá robila aj aplikaciu “TrashOut”.

Mladí ľudia často strácajú nádej smerom k demokracii v Európe, pričom nám stači sa pozrieť na voľby do Európskeho parlamentu, v ktorých svoje volebné právo využili necelé tri percentá mladých na Slovensku, pričom celkový európsky priemer dosahuje hodnoty pod 40 percent.

Je jasné, že cieľom JEFu je vytvorenie demokratickej európskej federácie  ako zásadnej zložky mieru, záruk za slobodnejšiu spravodlivejšiu a demokratickejšiu spoločnosť. JEF podporuje skutočné európske občianstvo a práve aj pomocou takýchto aplikácií k tomu môžu prispieť.

11128609_10153280656619063_1891949254_n

Preto som sa spýtal Norberta Kucharíka, JEF/UEF na otázku: “V čom vidíte najväčšiu chybu ktorú robíme v rámci demokracie v Európe?”

10410646_862426227123678_731085544812404893_n„Zdá sa mi, že až príliš sústreďujeme našu energiu na teoretický výklad a moralizovanie zo strany politikov a oficiálnych štátnych inštitúcii. Príliš malý priestor, a to najmä v postkomuninstických krajinách dostávajú mimovládne organizácie a občianski aktivisti, ktorí neraz  venujú dennodenné úsilie ľudskoprávnym otázkam. Je dôležité, aby sme sa o každom porušení práv občanov dozvedeli aj my ostatní, nech to bude kdekoľvek na našom kontinente. A práve preto prichádza JEF s touto jedinečnou aplikáciou. Je čas, aby európski občania prestali mať strach a informovali o každom porušení práv vo svojom okolí.“

Tento článok vypracovali pre Európsky Dialóg Miroslav Hajnoš a Denisa Karabová. Ak máte zaujem podporiť aplikáciu DemAlert, tak tu nájdete sponzorskú stránku. V priebehu budúceho týždňa sa spraví prvý update appky na základe doterajšieho feedbacku. Sledujte ich!

Comments are disabled.