Najznámejšou euroskeptickou stranou v Lotyšsku je Únia zelených a poľnohospodárov. Vznikla spojením dvoch politických strán  – Únie lotyšských poľnohospodárov a Strany zelených Lotyšska a jedná sa o tretí najväčší blok v Lotyšskom parlamente. Stavia sa proti udeleniu lotyšskej príslušnosti cudzincom alebo proti hlasovaciemu právu v miestnych voľbách. Vo voľbách do EP boli v predchádzajúcich obdobiach neúspešní, až vo voľbách 2014 sa im podarilo získať jeden mandát z ôsmych. Touto euro – poslankyňou je Iveta Grigule. Iveta Grigule sa v súčasnosti zvýraznila v súvislosti s tým, že opustila v októbri 2014  skupinu EFDD – Európa slobody a priamej demokracie, čo je pravicová euroskeptická politická skupina v Európskom parlamente. Čo Grigule priviedlo do frakcie Nigela Farage nie je úplne jasné, pre jej ustanovenie však bola jednou z kľúčových osôb.

Od začiatku sa hovorilo, že ide o Lotyšskú vnútropolitickú záležitosť. Farageova frakcia nemá v Lotyšsku najlepší zvuk a je považovaná za moc zmierlivú voči Putinovému Rusku. Vystúpenie z nej malo agrárnikom uľahčiť vstup do vládnej koalície.

Podľa  EFDD stálo za jej odchodom niečo iné, niekoľkým ľuďom sa totiž zverila, že na ňu predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a predseda ľudovej frakcie Weber vyvíjali nátlak, aby z frakcie vystúpila. Inak by nebola zvolená za predsedníčku delegácie pre Kazachstan, čo bola funkcia, na ktorej jej očividne záležalo. Zaujímavé je, že ľudové frakcia oslavovala rozpad EFDD na Twitteri ešte skôr ako bol odchod poslankyne oficiálne oznámený. Euroskeptici sa však nakoniec nerozpadli, podarilo sa im totiž získať poslanca z Poľska a vďaka tomu opäť spĺňajú podmienky pre ustanovenie frakcie.

Celá táto aféra môže znamenať, že veľkej koalícii chýba tolerancia k iným názorom a rôznymi zákulisnými ťahmi sa snaží svojich neobľúbených oponentov likvidovať.

 

Autor: Jana Tóthová

Comments are disabled.