Kontinent, na ktorom sa nachádza celá Európska únia, je v poradí druhým najmenším zo siedmich. Tvorí ho dokopy päťdesiat suverénnych štátov  (pozn. šesť z nich má obmedzené uznanie), ktoré sú rozmanité nielen svojou populáciou a dejinami ale aj prírodou. Mnohé miesta sú vytúženými cestovateľskými snami svetobežných dobrodruhov. Známe sú hlavné, ale aj ostatné mestá, hory, či rieky, no málokto vie o miestach, kde sa Európa geograficky končí. Alebo začína. Záleží, odkiaľ na ňu pozeráte. Začneme zhora – zo severu.

Kinnarodden

Tento mys sa nachádza na nórskom polostrove Nordkinn a je najsevernejším bodom celej kontinentálnej Európy. Kinnarodden je obklopený snehom, hmlou čiernymi skalami, strmými stráňami a údoliami a je celkovo náročné ho dosiahnuť. Je to ako z pravej vikingskej výpravy. Najsevernejší cíp Európy je totiž zdolateľný jedine inštinktom. Nejestvuje tu signál, hmla a sneh prekážajú orientačnému zmyslu správne fungovať, strelka na kompase je vinou magnetického podlažia úplne nefunkčná. Smer cesty tak zostáva len na vlastnom úsudku a svedomí. Po zdolaní všetkých prekážok je z tohto mysu možni vidieť nekonečné scenérie na Barentsovo more, odkiaľ sa nedá nik inam dostať, ako na juh.

Punta de Tarifa

Na opačnom konci Európy sa na Pyrenejskom polostrove v španielskej Andalúzii nachádza Punda de Tarifa. V minulosti bolo toto mesto označované za vstupnú bránu do španielskeho kráľovstva a zo samotnej Punty de Tarifa je vidieť aj pobrežie afrického Maroka. Miesto je zaujímavé aj tým, že z jednej strany ho obmýva Stredozemné more a z tej druhej Atlantický oceán. Punta de Tarifa je tvorená starobylými uličkami a prechádzku ním mnohí nazývajú ako prechádzku históriou. Namiesto vikingského dobývania sa tak na toto miesto dá dostať pomerne jednoducho.

Cabo da Roca

Hneď vo vedľajšej zemi, v slnečnom Portugalsku, sa pri rozprávkovom mieste Sintra nachádza Cabo da Roca – najzápadnejší bod kontinentálnej Európy. K tomuto cípu sa dá jednoducho dostať aj z hlavného mesta, z Lisabonu, keďže je od neho vzdialený ani nie 40 kilometrov. Cabo da Roca je obklopený prírodným parkom Serra de Sintra a je obľúbeným turistickým miestom. Mys obmýva Atlantický oceán a práve okolie Cabo da Roca je taktiež snom mnohých cestovateľov. Západné pobrežie Portugalska pri Cabo da Roca je tvorené plážami ako napríklad Praia da Ursa či Praia do Magoito s obrovskými útesmi a zelenými pláňami.

Aksarka alebo Sulina

Najvýchodnejší bod Európy je problematické určiť. Záleží to od pohľadu. Ak by sme brali Európu ako celkový kontinent, pri čom doň zahŕňame aj západnú časť Ruska, potom by sa najvýchodnejší cíp nachádzal v pohorí Ural, na mieste, kde sa stáča ešte viac na východ. Niektorí považujú tento bod za miesto Aksarka, v ktorom sa ústie rieky Bajdaraty vlieva do Karského mora. Je to však problematické vyhodnocovanie, nakoľko presne vymedzené hranice kontinentálnej Európy na východe nejestvujú – označuje ich najmä pohorie Ural.

Najvýchodnejší cíp Európskej únie sa nachádza v meste Sulina, v Rumunsku. Malé mestečko je známe najmä tým, že v ňom končí rieka Dunaj a vlieva sa do Čierneho mora, ale aj svojím majákom, ktorý v 19. storočí za Osmanskej ríše postavili pre lepšiu orientáciu dopravy medzi Istanbulom. Významná je história tohto mesta, pretože sa jednalo o jedno z mála miest, kde mohli lode s tovarom pohodlne prejsť bez obmedzení. A to aj napriek ruskej nadvláde.

Comments are disabled.