V dňoch 29.8. až 5.9. 2022 prebehla v Bratislave, na Zlatých pieskoch Erasmus+ mládežnícka výmena s názvom Ideathon on Digital Citizenship. Projekt, ktorého sa zúčastnili mladí ľudia zo Slovenska, Belgicka, Talianska, Česka a Čiernej Hory.
Spoločne sa učili čo znamená e-participácia a e-governance. Zistili aké práva ale aj povinnosti majú ako európski občania a ako môžu prispieť k lepšej budúcnosti Európy. Dozvedeli sa čo znamená mládežnícka advokácia a aké druhy kampaní môžu realizovať pre rozvoj svojej komunity. O svojich skúsenostiach im prišla porozprávať skúsená mladá aktivistka Zuzka Hozlárová, ktorá bola okrem iného jednou z občianskych delegátoch na Koneferncii o budúcnosti Európy. S účastníkmi sa podelila o svoje skúsenosti z oblasti mládežníckej advokácie a dala im tipy, ktoré nástroje a iniciatívy sú najviac užitočné.
Dôležitou témou bolo aj dobrovoľníctvo, v rámci ktorého sa účastníci dozvedeli aké dobrovoľnícke príležitosti môžu využiť, najmä v rámci programu Európsky zbor solidarity. O tom im prišla priamo porozprávať naša dobrovolníčka Zuzka Kovačičová, ktorá bola na niekoľko mesiacov na ďalekom ruskom Sibíri.
Spoločne sme si spoznali nástrahy všetkých bezpečnostných hrozieb, ktorým môžu čeliť v online priestore, o čom prišla porozprávať skúsená lektorka Anrejka Cox z organizácie DigiQ. V rámci svojích sessions sa venovala aj hlavným atributom digitálneho občianstva,
Veľa sme sa venovali aj téme digitálnej mediálnej gramotnosti, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou súboru schopností zodpovedného digitálneho občana. Účastníci si zlepšili svoje kritické myslenie a dnes už sú schopní lepšie identifikovať relevantné médiá a zdroje.
Navštívili sme aj Národnú radu Slovenskej republiky, kde sme okrem komentovanej prehliadky mali možnosť aj diskutovať s 5 poslancami NRSR reprezentujúcich rôzne politické strany. Taktiež nás prijali v kancelárii Európskeho parlamentu na SK, kde sme zasa diskutovali o tom, prečo je mládež pre EÚ dôležitá a ako sa mladí ľudia môžu zapojiť do verejných kampaní.
Veríme, že to bolo plodných 7 dní a že si naši účastníci okrem mnohých vedomostí a nových zručností odniesli aj kopec nových zážitkov a priateľstiev.

Comments are disabled.