K voľným dňom neodmysliteľne patrí návšteva mesta. Základnou výbavou je u mňa plátená taška a v nej ďalšia, v prípade nákupu, no a neodmysliteľnou súčasťou je moja sklenená fľaša s vodou. Avšak letné mesiace sú o to náročnejšie, že potreba tekutín je viac ako dôležitá, a preto na 3 až 4 hodiny v meste pol litra vody nestačí. Treba si zaobstarať ďalšiu. Čo spraviť?

  • Obchodov s minerálkami je na každom kroku milión, jednoduché!

Áno, kúpiť si plastovú fľašu a potom ju vyhodiť je skutočne jednoduché. Ale ten proces, ktorý stojí za jej spracovaním, už taký jednoduchý nie je.

Už dlhé mesiace snívam o akýchsi možnostiach načapovať si ten široký sortiment minerálnych, ale aj sladených nápojov či ovocných džúsov priamo do nádoby, ktorú máme so sebou. Ako spoločnosť od tohto konceptu máme zatiaľ ďaleko, aj keď si myslím, že ďalšími klimatickými varovaniami sa tento spôsob bude musieť zvažovať. Zatiaľ môžeme hľadať dostupné alternatívy a využiť to, čo je verejne dostupné. Preto som sa pozrela aké možnosti máme u nás v okolí a aké dobré a inšpirujúce príklady nájdeme v zahraničí.

Pitná voda v meste

Zastávka – Piešťany

Piešťany sú kúpeľné mesto, kde počet obyvateľov dosahuje takmer 30 tisíc, no množstvo rekreantov je takmer dvakrát[1] väčšie ako zastúpenie Piešťančanov, a tak možno usudzovať, že domáci sú zvyknutí na ruch mesta a vysokú mieru „smädných“ okoloidúcich.

Po krátkej prechádzke na nás doľahol smäd a fľaša bola prázdna. Kúsok od centra sme našli tečúci prameň v kameni. Pramene boli dva, ale mali nepraktické kolmé naberanie, a teda fľašu sme si nenaplnili. No jednalo sa samozrejme o verejné miesto s vodou a teda aspoň malá snaha sa cení!

Zastávka – Bratislava

Ešte v pred-covidovom období, v roku 2019, hlavné mesto Slovenska zaznamenalo historický míľnik, kedy ho navštívilo viac ako 1,4 milióna turistov.[2]

Pri príchode na Hlavnú stanicu už z vlaku môžete zazrieť takéto verejne dostupné miesta na vodu.

Pri prechádzke mestom si vodu môžeme nabrať napríklad na Hviezdoslavovom námestí. Smädní nebudete ani na Železnej studienke, kde si môžete vodu taktiež nabrať bez zbytočných plastov.

Zastávka – Trnava

Atraktivita historického mesta Trnavy sa každým rokom zvyšuje. Pre smädných turistov sa dá nájsť tento kohútik s vodou oproti radnici. Rovnako sa môžete vybrať aj mimo mesta, na Kamenný mlyn a nabrať si „bezobalovo“ vodu aj tam.

Zastávka – Svidník

Mestečko Svidník. Nachádza sa v Prešovskom kraji, na sútoku riek Ondava a Ladomírk. Je úzko prepojené s rusínskou kultúrou, a preto cieľovým miestom smädných turistov so záujmom o kultúru, históriu či náboženstvo.

Na námestí možno nájsť kohútik s vodou, a to neďaleko veľkého nápisu názvu mesta.

Osobitné miesta s pitnou vodou

Smäd po pitnej vode nás v letných mesiacoch nezastihne len pri prechádzke v meste, ale aj mimo neho. Je namieste si zobrať so sebou veľa pitnej vody pokiaľ ideme na dlhú turistiku do lesa, no vo väčšine prípadov môžeme natrafiť na čisté pramene. Špecifickými sú tiež pútnické miesta, ktoré tak isto poskytujú pútnikom pramenistú vodu.

Nezbudská lúčka

Nezbudská lúčka – „Dobrá voda“. V lese je problém s nájdením čírej a priezračnej vody viac ako nulový, no smädného turistu určite poteší takýto „luxusný“ domček s vodou.

Skalka pri Trenčíne

Pútnické miesto Skalka pri Trenčíne sa nachádza pri našej najdlhšej rieke Váh. Aj tu, podobne ako na mnohých podobných miestach na Slovensku, sa nachádza vzácny zdroj pitnej vody.

Alternatívy na Slovensku

Nabrať si pitnú vodu v meste a pritom si nekúpiť tú plastovú, ktorej obal za pár minút skončí v koši, je určite dobré rozhodnutie. No takúto možnosť nemáme vždy a častokrát aj údržba týchto miest je tak nízka, že voľba kúpiť si minerálku vo fľaši, je napokon konečným rozhodnutím. Navyše, vo viacerých európskych mestách, ako aj na Slovensku sa stretávame s tým, že niektoré lokality majú prístup k vode, ktorá nie je vhodná na pitie. No napriek tomu existujú aj ďalšie možnosti ako odbremeniť našu prírodu, tak sa na ne pozrime.

Bezobalové obchody

Nakupovať bez obalov, do vrecúšok alebo nádob, ktoré možno používať opakovane je už realitou, ktorú treba vyskúšať. Zoznamy obchodov, kde na Slovensku môžeš využiť tieto služby sú dostupné tu:

Káva so sebou vo vlastnom obale alebo kávovary s vlastnými nádobami

Poznáte to. Ponáhľate sa do školy alebo do práce a chcete si ešte cestou na „miesto činu“ kúpiť svoju energetickú šálku kávy. Čoraz častejšie sa do slovenských reťazcov dostáva možnosť servírovania kávy do svojej vlastnej nádoby. Taktiež sa začínajú objavovať aj vstavané automaty na kávu s možnosťou použitia vlastnej nádoby.

Automaty na mlieko s vlastnou znovu použiteľnou nádobou

Mnohí milovníci mlieka a mliečnych výrobkov zvyknú využívať možnosť nakupovania čerstvého mlieka z mliečnych automatov. Najväčším ekologickým benefitom týchto automatov je, že mnohé z nich využívajú možnosť používania vlastnej nádoby zákazníkom. Navyše, podobné možnosti sa objavujú po celej Európe. Mliečne automaty sú podľa článku Zero Waste Europe popri Slovensku obľúbené aj v Taliansku, Francúzsku, Španielsku, susednom Česku či Slovinsku, Holandsku a Švajčiarsku s rovnakým úspechom.[3]

Domáci perlivý nápoj

Kombinácia vlastnej fľaše a kompletnej sady na prípravu domácich perlivých nápojov je ideálna cesta k tomu, aby sme sa postupne zbavili kupovania jednorázových plastových fliaš. Možnosť zakúpenia si sirupov na namiešanie si obľúbenej príchute je takisto alternatívou pre milovníkov sladených nápojov. Navyše sa tieto náhrady snažia dbať na menšie zastúpenie konzervantov a umelých farbív.[4]

Čo môžem spraviť ja?

Ak chceme byť solidárni a vyhnúť sa nepotrebnému konzumu plastov, mikroténových sáčkov, obalov či iných nepotrebných predmetov, môžeme sa pokúsiť priložiť ruku k dielu aj týmito, na pohľad jednoduchými krokmi. Aj keď sa môžu javiť akokoľvek nepatrné, stačí si urobiť pri každom nespotrebovanom „predmete“ čiarku, a už po roku z toho môže byť hodnotný zoznam, nehovoriac o tom ako prínosné to môže byť, keď sa takýto postoj rozhodnete zaujať až do konca svojho života. Najväčšou výzvu je správať sa udržateľne aj mimo domu, k tomu nám môžu pomôcť vrecká na pečivo, včelobaly či plátené tašky. Pri nákupe v zeleninárstve, ovocinárstve, mäsiarstve požiadajte o možnosť použitia vlastných nádob/tašiek a v prípade, že máte záhradku využite ju na pestovanie vlastnej zeleniny a ovocia.[5]Keď máte možnosť zvážiť výber plastov, PET a HDP/HDPE plasty sú známe tiež ako „dobré plasty“ svojou relatívne jednoduchosťou recyklovania[6].

Alternatívy zo zahraničia

  • Starbucks

Výrobca a najväčší obchodný reťazec kaviarní na svete má zaručene veľký dopad na významné percento plastov vo svete, nakoľko pôsobí vo viac ako 80 krajinách a na konte má viac ako 32 000 pobočiek.[7]

Spoločnosť sa rozhodla do roku 2030 znížiť vyprodukované množstvo odpadu o 50%, a to zavedením opakovane používateľných pohárov zákazníkmi.[8]

Na pozadí tejto snahy je však aj kritika, ktorá sa dotýka dlhodobej neúspešnej snahy spoločnosti zabezpečiť 100% recyklovateľné poháre, ktorá vyústila do viacerých protestov.[9] Pred dvomi rokmi bola zavedená alternatíva – „nápoj do vlastnej nádoby“, za čo bola zákazníkovi poskytnutá motivačná zľava. Pred tromi rokmi začali na skúšku spoplatňovať jednorazové poháre vo vybraných krajinách[10]. V apríli tohto roku sa spoplatnili v susednom Česku, výťažok z čoho poputuje na konto iniciatívy „Sadíme budúcnosť“.[11]

  • BottleHub

Dovolím si tvrdiť, že budúcnosť nakupovania nápojov je v podobných alternatívach, aké ponúka táto spoločnosť. Projekt začal v období vypuknutia pandémie COVID-19, primárne reakciou na problémy spojené so zatváraním fontán na pitnú vodu. Spoločnosť sa rozhodla vytvoriť prvý automat na fľaše a vodu na svete. Jedna časť automatu je vybavená prázdnymi opakovane použiteľnými fľašami a druhá časť je vybavená vodnou stanicou. Navyše je táto stanica vybavená UV technológiou, a teda zabíja prípadné baktérie a automat je tiež vybavený bezkontaktným platobným systémom. [12]

Viem si predstaviť, že podobný spôsob zakúpenia si nápoja formou „čapovania“ do vlastných nádob bude realitou v blízkej budúcnosti všade tam, kde sú dnes dostupné len plastové fľaše s vodou.

Zálohovanie

Na záver je dôležité pripomenúť, čo nás v súvislosti s touto témou čaká už o pár týždňov. Od roku 2022 sa na Slovensku začne zálohovanie plastových fliaš a plechoviek. Do recyklomatov môžeme vkladať nepoškodené, prázdne obaly s čitateľnými etiketami, za ktoré recyklomat vypočíta výšku zálohy.

Je evidentné, že nielen Slovensko, ale celá spoločnosť bude musieť pristúpiť k radikálnym zmenám, o čom svedčia aj diskusie na medzinárodnej úrovni, ako napríklad aktuálna Konferencia OSN o zmene klímy. Dúfajme, že aj týmto malým krokom, v podobe recyklomatov, odštartujeme na Slovensku spoločnú cestu k zelenšej budúcnosti. K nej môže dopomôcť napríklad aj obyčajná sklenená fľaša s vodou.

Pozn: použité fotografie sú z osobného fotoarchívu autorky

Comments are disabled.