Na cestách po celej EÚ vidíme pribúdať čoraz viac elektromobilov. Tieto automobily nie len že vyzerajú dobre, ale aj odbremeňujú naše životné prostredie a rovnako aj peňaženky ľudí. Fosílne palivá, ktoré v súčasnosti poháňajú najviac vozidiel raz budeme musieť pre naše vlastné dobro postupne vyradiť z prevádzky. Oplatí sa však v súčasnosti kupovať elektromobil?

V roku 2008 sa Európska komisia oficiálne rozhodla podporiť tieto ekologické vozidlá. Vtedajší členovia komisie vyčlenili rozpočet vo výške 24,2 milióna eur pre podporu partnerstva s automobilkami, energetickými spoločnosťami a akademickými obcami, ktoré mali slúžiť na rozvoj tzv. celoeurópskej iniciatívy elektromobilov a „GreeneMotion“. Zjednodušene povedané, financie boli učené pre vývoj čoraz komplexnejších vozidiel, ktoré na jedno nabitie vydržia prejsť čo najviac kilometrov a produkujú minimum CO2 a tak isto aj hluku. Ďalšou dôležitou oblasťou bolo a aj v súčasnosti je infraštruktúra nabíjacích staníc. Tento ambiciózny plán nepriamo podporuje aj samotná stratégia Európa 2030, ktorá sľubuje do spomínaného roku znížiť emisie o tretinu.

Elektromobily boli dlhodobo väčšinou spoločnosti zahadzované pre ich nízky výkon, dizajn či slabý dojazd. Tento trend sa začal meniť približne 3-4 roky dozadu, odkedy prišla na trh Tesla s inovatívnymi vozidlami, ktoré nie len potešia oko milovníkov áut, ale prekvapia aj výdržou a výkonom. Samotná EÚ prišla tento rok s myšlienkou vytvorenia obrovskej továrne podobnej Tesla Gigafactory, ktorá bude financovaná členskými štátmi a súkromnými investormi. Bolo vyčlenených 200 miliónov eur a hlavnou náplňou bude výroba batériových článkov. Ide o krok, ktorý z EÚ urobí sebestačný priestor v oblasti batérií do elektromobilov, keďže doteraz v tejto oblasti napredovali najmä spoločnosti z východnej Ázie.

Ak hovoríme o elektromobiloch na území SR tak 11. novembra 2016 bolo ministerstvom hospodárstva vyčlenených 5,2 milióna eur na vozidlá s elektrickým či hybridným pohonom. Konkrétne na elektromobil je fixne stanovená dotácia 5 tisíc eur a nijak sa neodvíja od výšky ceny vozidla. Ministerstvo sa taktiež zaviazalo, že zlepší povedomie spoločnosti o alternatívnych palivách. Slovensko takisto disponuje pomerne dobrou infraštruktúrou nabíjacích staníc a ako už bolo spomenuté, tieto vozidlá majú dnes solídny dojazd. Nabíjať je možné aj „po domácky“, avšak ak sa chystáte na dlhšiu cestu, odporúčame navštíviť platenú stanicu s nabíjacou bunkou.

Po objektívnom zhodnotení vidíme v elektrických vozidlách samé plusy, avšak určite chvíľu potrvá kým plne nahradia dnešné automobily. Jediné negatívum sa nám javí v tom prípade ak ste milovník klasických áut a máte radi zápach nafty či benzínu.

Comments are disabled.