Prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku je za nami. Do druhého kola postupuje líder strany En marche, centralista, proeurópsky politik Emanuel Macron a politička krajnej pravice, líderka nacionalistickej pravicovej strany Front national Marine Le Pen. 

Emanuel Macron získal podľa prvých odhadov 23,7 % hlasov, čím sa stal víťazom prvého kola. Tesne za ním skončila Marine Le Pen s 21,7% hlasov.

Marine Le Pen je známa svojími euroskeptickými názormi, preferuje vystúpenie Francúzska z EÚ, chce dožičiť väčšiu ochranu francúzskemu kultúrnemu a historickému dedičstvu. Taktiež chce presadiť zmenu ústavy, ktorá by sa týkala zníženia počtu poslancov v oboch komorách a zníženia počtu regiónov. Garantuje zníženie dôchodkového veku zo 62 na 60 rokov.

Emanuel Macron je proeurópsky politik, je zástancom väčšej ekonomickej a politickej integrácie krajín EÚ, preferuje jednotný parlament, rozpočet a stáleho ministra financií Eurozóny. Chcel by prispieť na boj proti terorizmu a radikalizmu a zvýšiť výdavky na bezpečnosť na 2 % HDP. Plánuje viac investovať do vzdelávania, do kvalifikácie občanov, do ekologických a digitálnych technológií.

macron

Zdroj: France 24 english

Kto sa stane hlavou štátu vo Francúzsku sa rozhodne až po druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční 7.mája 2017.

Naďalej Vám budeme prinášať nové informácie o prezidentských voľbách vo Francúzsku.

Autor : Juraj Danko

Comments are disabled.