Britská vláda nevylučuje tzv. tvrdý Brexit, čo by znamenalo, že Veľká Británia (VB) už nebude súčasťou jednotného trhu Európskej únie (EÚ). Takto to naznačila britská premiérka Theresa May pre britskú televíziu Sky News.

Britská vláda nepotvrdila ešte presný plán vystúpenia VB z EÚ. Špekuluje sa aj o tvrdom Brexite, čo by mohlo mať negatívne ekonomické dopady pre VB.

Po júnové ekonomické dopady

Po júnovom hlasovaní v Európskom parlamente o vystúpení VB z EÚ tzv. Brexit, libra oproti doláru klesla na historické minimum. Takto neklesla za posledných 31 rokov, pričom naopak euro oproti libre narastá. V poslednom roku sa stav eura oproti libre výrazne zlepšil a to o 13,9% a prognózy hovoria, že ak by Británia pristúpila na tvrdý Brexit môže počas nasledujúcich 15 rokov dôjsť k zníženiu HDP až o 9,5% . Theresa May sa vyjadrila pre Sky News, že chcú rokovať naďalej z Bruselom,  aby zabezpečili vhodné podnikateľské prostredie svojim firmám v Európe ako aj európskym firmám sídliacim vo Veľkej Británii.

Prečo vystúpiť?

Britská premiérka má na túto otázku jednoznačnú odpoveď. Medzi najväčšie priority patrí získanie úplnej kontroly nad migráciou i legislatívou, a to aj za cenu, že opustia jednotný európsky trh.

Čo ďalej?

VB je už definitívne rozhodnutá vystúpiť z EÚ, a to znamená, že si nechcú ponechať žiadne výhody plynúce z členstva v EÚ ako to uviedla britská premiérka Theresa May, ale chcú rokovať s Bruselom, aby sa dosiahli čo možno najvýhodnejšiu dohodu pre obidve strany. VB plánovala vystúpiť z EÚ už v marci tohto roku, zatiaľ to však vyzerá na marec 2019.

Comments are disabled.