Po referende, ktoré dopadlo v prospech vystúpenia Spojeného kráľovstva, dá sa povedať, že situácia v spoločnosti a na politickej scéne sa ešte viac skomplikovala a pravdepodobne s tým ani vládna Konzervatívna strana nepočítala. Po personálnych výmenách v britskej vláde ostáva už len, aby premiér aplikoval čl. 50 Lisabonskej zmluvy a začali sa rokovania o výstupe. Bude Brexit príležitosťou alebo skazou Spojeného kráľovstva?

Na straníckej konferencii Konzervatívnej strany premiérka Theresa May predstavila hlavné body svojho programu ako aj to, že BREXIT vidí ako novú príležitosť pre Spojené kráľovstvo. Chce, aby bola Veľká Británia sebavedomým hráčom na medzinárodnej scéne a využila všetky benefity globalizácie a ona ako predsedkyňa vlády sa zaviazala zabezpečiť, aby ich pocítili všetky vrstvy obyvateľstva, nielen vyvolení jedinci. Odvolávala sa aj na to, že veľa britských zamestnávateľov postavilo svoj úspech na zamestnávaní lacnej pracovnej sily zo zahraničia. A práve migráciu chce premiérka obmedziť a voľné pracovné miesta ponúknuť Britom. Theresa May je presvedčená, že vystúpenie z EÚ a vytvorenie nového zmluvného vzťahu medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom posilní postavenie Veľkej Británie na medzinárodnej scéne, a to nielen v ekonomickom meradle. Článok 50. Lisabonskej zmluvy o vystúpení z EÚ britská vláda nespusti skôr ako na konci marca 2017, ubezpečila Theresa May. Premiérka tiež vyjadrila cieľ vytvoriť nové silné a zrelé partnerstvo medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

Theresa May vo viacerých prejavoch a vyhláseniach zdôraznila, že bude hájiť záujmy všetkých obyvateľov Spojeného kráľovstva. Škótsko od výsledkov referenda o vystúpení prijalo ako jeden z hlavných bodov politickej agendy zotrvanie Škótska v EÚ. Škótska premiérka Nicola Sturgeon navrhla FLEXIT namiesto BREXITU, čo znamená, že by nie všetky časti Spojeného kráľovstva vystúpili z EÚ. Theresa May tento návrh odmieta, ba dokonca o ňom ani nechce hovoriť. Treba však chápať, že Theresa May vidí britskú vládu ako jediného legitímneho reprezentanta pri rokovaniach o vystúpení z Únie. Škótska vláda už medzitým pripravila nový návrh referenda o nezávislosti. Samozrejme na ďalšie referendum je dôležitý súhlas britského parlamentu, kde má väčšinu Konzervatívna strana. Nicola Sturgeon si bude musieť počkať na vývoj rokovaní medzi britskou vládou a reprezentantmi EÚ a najmä na dodržanie garancií, ktoré Škóti dostali pri referende o nezávislosti v roku 2014. Tie hovoria o tom, že v prípade ich zotrvania v Spojenom kráľovstve bude zabezpečené členstvo Škótska v EÚ. V prípade nevýhodných podmienok nového partnerstva medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom je Nicola Sturgeon pripravená zorganizovať referendum o nezávislosti Škótska do roku 2020.

Vláda Theresy May čelí ďalšiemu problému, a to je snaha Snemovne reprezentantov hrať dôležitejšiu rolu pri rokovaniach o vystúpení z Únie a tým otvoriť rokovania pre širšiu verejnosť. Theresa May prijala otvorenú parlamentnú kontrolu pripravenosti na rokovania o vystúpení pred spustením čl.50. No samotné rokovania, stratégiu rokovaní ako aj dohody, ktoré by sa v ich priebehu dosiahnu považuje za vec vlády. Samozrejme, že parlament bude do určitej miery informovaný, avšak nebude hrať významnú rolu a nebude dostávať detailné informácie z rokovaní. Kto by však spochybňoval legitimitu rokovaní, treba povedať, že každý predstaviteľ kabinetu musel získať vo voľbách mandát vo svojom volebnom obvode, čo znamená, že kabinet disponuje priamou legitimitou. Je tiež samozrejmé, že vláda vedie rokovania o medzinárodných zmluvách a záväzkoch. Problémom však môže byť príležitostné spojenie poslancov Labouristickej strany a poslancov Konzervatívnej strany podporujúcich členstvo v EÚ v snahe získať väčšie slovo pri negociáciách. Je dôležité, aby vládna väčšina bola v tomto momente jednotná. Premiérka bude musieť nájsť balans a dostatočne informovať, a to nielen Snemovňu reprezentantov ale aj celú verejnosť, ktorá v referende podporila odchod z Únie.

Najväčším strachom škótskej vlády ako aj opozície v Snemovni reprezentantov je, že dohoda, ktorá vznikne z negociácií bude nevýhodná pre Spojené kráľovstvo a tým stratí prístup na Jednotný trh. Theresa May bude musieť ukázať nielen to, že dokáže vyrokovať výhodné partnerstvo s EÚ ale aj to, že nebude premiérkou známou tým, že sa počas jej vlády rozpadlo Spojené kráľovstvo

Comments are disabled.