fbt


Ahojte, volám sa Zuzana a som veľmi rada, že môžem pokračovať v dobrovoľníctve cez European Solidarity Corps cez moju vysielajúcu organizáciu Európsky Dialóg. Skoro po dvoch rokoch som sa vrátila ako dobrovoľník na ďalekú Sibír, do mesta Krasnoyarsk, v Rusku. 

Musím povedať, že prvý týždeň som mala silný jet leg, takže som viac menej len spala. Máme tu časový rozdiel +6 hodín a veru dávno som takto ďaleko necestovala.

Keďže som v Krasnoyarsku bola dobrovoľník 6 mesiacov na konci roku 2019 až začiatku 2020, nové miesto to pre mňa nie je, a preto som sa tešila, že sa vrátim, kde to poznám a strávim tu zvyšné 4 mesiace. Počas môjho dobrovoľníctva som viedla English speaking club, mala som stretnutia a prezentácie k Slovensku s názvom Далеко и blízko (Ďaleko i blízko) a chodila som do škôl a univerzít prezentovať nielen o Slovensku, ale aj na témy dobrovoľníctva, projektov či životného prostredia. Taktiež som sa zapojila, cez moju prijímajúcu organizáciu Interra, do projektu v škôlke, kde som s rusky hovoriacimi deťmi hovorila po slovensky – a je pravda, jazyk nepotrebujete veľakrát rovnaký a rozumiete si.

Teraz po mojom návrate budem pokračovať v začatých projektoch ako English speaking club – ktorý som začala po prestávke práve včera, v stredu. Tento jazykový klub nie je o učení, ale o tom aby sme komunikovali na rôzne témy, prvú hodinu na tému Holidays, pretože tak je najlepšie si cibriť hovorenie v cudzom jazyku. Na začiatku hodiny som našej skupine predstavila ako som sviatkovala a zvyšok sme sa rozprávali na základe vybraných otázok. Momentálne sú obmedzenia podujatí a maximálny počet ľudí na klub máme 15.

 

Medzi ďalšie projekty, v ktorých budem pokračovať, je pôsobenie v škôlke, kde sa budem hrať a rozprávať anglicky s deťmi. Opäť nejde o učenie, ale o prijatie iných kultúr a jazykov od raného detstva. A ako som spomínala aj vyššie, budem pokračovať tiež v tvorbe prezentácií o Slovensku, dobrovoľníctve a tento raz aj o Európe – na školách a univerzítách.

Pred dvoma rokmi som hovorila na Slovenskom klube o Slovensku – kultúre, jazyku, tradíciách a napadlo mi, že môžem čo to povedať aj o Česku, keďže je celkom populárne medzi mladými ľuďmi, ktorí sa často učia český jazyk a potom študujú práve v Česku. Keď som mávala stretnutia o Slovensku, tak prišiel aj chalan, ktorý sa učil slovenský jazyk, a tak mal možnosť sa porozprávať s nositeľom jazyka. Naozaj ma to potešilo, že sa niekto učí po slovensky a zaujíma sa o naše tradície a kultúru. Preto verím, že sa nájdu aj ľudia, ktorí budú vedieť veľa o Česku, prípadne sa učia český jazyk.

Cez týždeň pracujem a cez víkendy, vo voľnom čase, sa idem prejsť napríklad na Ostrov Tatyšev (Татышев остров), na krátku túru/prechádzku na hory Krasnojarské stolby (Красноярские Столбы), ktoré sú zároveň národným parkom, pozrieť si ľadové sochy v centre alebo ísť do vedľajších miesto ako napríklad Divnogorsk (Дивногорск). Momentálne mám v pláne sa pozrieť a vyjsť si na Najdlhšie schodisko na horu v Rusku (Самая длинная лестница в России), ktoré postavili len nedávno – na konci minulého roka.

Na fotkách je vidieť Vynogradovskij most cez rieku Jenisej. Zaujímavosťou je, že rieka nikdy nezamŕza (na fotkách bolo približne -25 °C) pretože je neďaleko vodná elektráreň, a tak je prúd taký silný, že nezamrzne.

Comments are disabled.