Naša tretia aktivita projektu Youth Inspires Politics (Politika inšpirovaná mládežou) podporeného z prostredkov Erasmus+, sa konala v Berlíne v Nemecku. Zišlo sa na ňom 5 účastníkov z každej partnerskej krajiny (Slovenska, Nemecka a Litvy) . Toto párdňové stretnutie nám poskytlo veľký priestor na rozvoj v oblasti politickej participácie mládeže, z prvej ruky sme sa napríklad dozvedeli viac o fungovaní Parlamentu detí a mládeže fungujúcom v Berlíne, stretli sme sa so zástupcami Bundestagu, ktorý sme si aj prehliadli, taktiež Abgeordnetenhausu v Berlíne a mestskej časti Charlottenburg-Wilmersdorf.

Vďaka týmto návštevám sme mali príležitosť diskutovať s kľúčovými osobami v oblasti rozhodovania hneď na troch geografických úrovniach: miestnej, regionálnej i federálnej. Na ďalšom našom stretnutí sme zas diskutovali so zástupcami Deutscher Bundesjugendring. Program sme mali naozaj nabitý a zmestilo sa doňho napríklad aj stretnutie s Christianom Meysingom na OSZ Handel I. Súčasťou tohto nášho projektu je aj práca na interaktívnom nástroji eSPOONe, ktorý je efektívnou a bezpečnou platformou nie len pre pracovníkov s mládežou ale aj pre hocikoho, kto by potreboval využívať online priestor na vzdelávanie, diskusie či iné (ne)formálne aktivity, na našom stretnutí v Berlíne sme sa venovali aj tomuto nástroju a metóde neformálneho vzdelávania známej ako Storypooling. V neposlednom rade sme sa zúčastnili stretnutia so starostami Charlottenburg-Wilmersdorfu a poľského mesta Meseritz a dozvedeli sa o ich zaujímavej cezhraničnej spolupráci. Súčasťou stretnutia bola aj slávnosť položenia základného kameňa MERLIN Boxu, ktorý vytvorili mladí z Meseritzu (druhý, vytvorený mládežou z Charlottenburg-Wilmersdorfu, sa nachádza naopak v Meseritz).

Okrem nadviazania významných kontaktov na úrovni oficiálnych štruktúr v meste Berlín, sa nám podarilo vytvoriť si aj celkom zohratú medzinárodnú partiu účastníkov, naše priateľstvá veríme pretrvajú aj pomimo tento projekt. Zo zážitkovej sféry zas treba podotknúť, že sme vďaka pestrému programu aj celkom uspokojujúco preskúmali mesto, navštívili sme múzeum budúcnosti, tzv. Futurium, ale aj si vychutnali výhľad na nočný Berlín zo stredy Nemeckého spolkového parlamentu, odfotili sme sa pri Brandenburskej bráne, prešli sa pamätníkom Holokaustu a mnoho ďalšieho.

Bolo to bohatých pár dní, strávených v dobrej spoločnosti a nabitých užitočným programom, vďaka čomu sa aj náš spoločný projekt a spolupráca zas o niečo posunuli ďalej.

Comments are disabled.