Ahojte! Volám sa Zuzana a som ESC dobrovoľníčka na 10 mesiacov v Krasnojarsku, Rusku.

Teraz druhého decembra to už boli dva mesiace čo som v Krasnojarsku! A naozaj musím povedať, že sa mi tu páči. Keď som sem prišla, resp. keď tu momentálne žijem, nemám a ani som nezažila žiadny kultúrny šok. Podľa mňa to je tým, že veľa vecí, ktoré sú iné s porovnaním so Slovenskom, som už videla v Lotyššsku, kde som žila rok (cez Erasmus+ mobilitu a stáž) alebo v Kazachstane, kde som pobudla tri týždne (v rámci letnej školy a potom cestovania za kamarátmi tento rok).

ZUzana prichod

Fotka vyššie je presne po mojom príchode, keď ma čakala moja mentorka Elena o 4:30 ráno na letisku. Asi je dobré spomenúť, že ako máme zimný čas na Slovensku, tak keďže v Rusku sú rôzne časové pásma, tak konkrétne tu máme +6 hodín. Čiže, keď ja idem spať, kamaráti a rodina sú hore a naopak, keď je vstávam, tak všetci spia.

Ľudia sú tu milí a priateľskí a vedia vždy pomôcť a poradiť. Čiže nič zlé pred čím ma kamaráti strašili a čudovali sa, ma nečakalo. Zvykli hovoriť: „Zuzana, prečo ideš práve do Ruska? Veď tu je veľa iných krajín. Prečo práve Rusko?“

Prečo? Vždy ma zaujímali východné krajiny a najmä posledné roky, som sa pomaly snažila učiť ruský jazyk, nakoľko sa mi páči a chcela som ísť aj do Ruska. No nikdy som predtým nešla, lebo som si hovorila, že treba víza.

Tento rok v júni som ukončila univerzitu v Nitre. No však už niekoľko mesiacov predtým som si priala ísť niekde, stať sa dobrovoľníkom najmä v Rusku alebo niekde v rusky-hovoriach krajinách. Ako som tak hľadala a hľadala, bol december a ja som našla ponuku – dobrovoľník v Krasnojarsku. Neváhala som a poslala som všetko potrebné a o chvíľu som mala Skype pohovor. Budem úprimná, nevedela som, kde je Krasnojarsk, avšak bola som si istá, že chcem ísť do iného mesta než je Moskva či Petrohrad, pretože tam sa dá dostať ľahšie. Bola som prijatá! Neuveríte, aká som bola šťastná, že idem tam, kde som naozaj túžila.

A kde je Krasnojarsk? Na Sibíri, resp. lepšie povedané v strede Ruska a je to zároveň najväčšie mesto tu na Sibíri a centrum Krasnojarského kraja, kde je približne milión obyvateľov. Pozdĺž mesta vedie rieka Jenisej a ak budete cestovať transibírskou magistrálou – tu je jedna z hlavných staníc.

ZUzana prichod 2

Pôsobím tu ako dobrovoľník, resp. sme dvaja dobrovoľníci (ja a Theo z Anglicka) v medzinárodnej organizácií Interra, ktorí majú veľa zahraničných projektov. Mojou náplňou je pomoc pri rôznych podujatiach, pomoc v kancelárií, prezentácie na rôzne témy ako je školstvo, dobrovoľníctvo, cestovanie, hudba, literatúra, kultúra a iné. Taktiež spolu vedieme anglický klub a k tomu máme ešte každý vlastný – francúzsky a slovenský klub.

Prikladám fotky zo siedmeho októbra, keď som sem prišla. V nasledujúcom príspevku vám opíšem, ako to tu teraz vyzerá – sme na Sibíri, takže veľa snehu:)) Fotky sú fotené z kopca pri rieke Jenisej, kde sú taktiež aj krásne grafity.

zuzana prichod 3 zuzana prichod 4 zuzana prichod 5 zuzana prichod 6

Zuzana Kovačičová

 

 

Comments are disabled.