V Európskom parlamente  vznikla nová politická frakcia okolo francúzskej krajne pravicovej europoslankyne a predsedníčky Národného frontu Marine Le Penovej. Novovytvorená politická skupina nesie názov Európa národov a slobôd (ENF). Počas  tlačovej konferencie v Bruseli to oznámila Marine Le Pen v utorok 16. júna 2015. Na vytvorenie novej frakcie je potrebných aspoň 25 poslancov z minimálne 7 členských štátov Únie. Po voľbách v roku 2014 sa predsedníčke Národného frontu nepodarilo vytvoriť euroskeptickú frakciu, pretože aj keď vo voľbách získala 23 kresiel zo 74 určených pre Francúzsko ale nedokázala presvedčiť europoslancov aj z iných členských štátov o potrebe vzniku a fungovania takto orientovaného politického zoskupenia. Šéfka Národného frontu už vtedy mala vďaka svojim spojencom 37 poslancov z piatich krajín, chýbal jej však dostatočný počet národností.

Rokovania dopadli neúspešne. Avšak, zvyšujúcimi sa euroskeptickými náladami a nespokojnosťou europoslancov s riešením problémov v Únii sa tu opäť otvoril priestor na rozhovory o spojení sa do v poradí druhej euroskeptickej a protiimigračnej skupiny v Európskom parlamente. Vytvoreniu frakcie pomohli odídenci z poľskej krajne pravicovej strany Kongres novej pravice (KNP) a britskej euroskeptickej UKIP, čím bola splnená podmienka počtu národnosti. Britská europoslankyňa Janice Atkinsonová, ktorá bola nútená opustiť Európa slobody a priamej demokracie svoju spoluprácu s ENF ohodnotila takto: „som šťastná, že môžem byť súčasťou tohto historického momentu“. Povedala taktiež, že má viac spoločného s Národným frontom ako s talianskym Hnutím piatich hviezd, ktorá je súčasťou politickej skupiny UKIP v EP.

Členmi novej frakcie sú okrem už spomínaných poslancov aj viac ako 20 poslancov Národného frontu holandská Strana za slobodu, Slobodná strana Rakúska, talianska Liga severu a belgický Flámsky záujem. Po frakcii Európa slobody a priamej demokracie (EFDD) pod vedením britského euroskeptika a vodcu Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faragea tak ide už o druhú protieurópsky a protiimigračne zameranú skupinu v Europarlamente. Novej strane budú spolu predsedať Marine Le Penová a holandský europoslanec Marcel de Graaf (PVV). Vytvorenie skupiny so sebou prináša viacero výhod, najmä v podobe prílevu financií a administratívnej podpory činnosti jej členov. Najväčšou výhodou z pohľadu zasahovania do fungovania Európskeho parlamentu je však zvýšenie viditeľnosti jej členov.

Pred každým hlasovaním v Európskom parlamente na plenárnej schôdzi politické frakcie preskúmajú správy parlamentných výborov a predkladajú pozmeňovacie a doplňujúce návrhy. Ďalším dôležitým spôsobom ako môžu členovia frakcie zasahovať do úloh EP je tvorba a schvaľovanie programu rokovaní, a najmä výber tém, ktoré do neho budú zaradené. Tu sa otvára priestor pre euroskeptikov dostávať do popredia témy ako sú riešenie imigračnej krízy sprísnením imigračnej politiky, postavenie národov a národných štátov a rozpustenie eurozóny. Na tlačovej konferencii Le Penová uviedla: „Európa národov a slobôd skoncuje so slepou uličkou, do ktorej sa dostala Európska únia,“ šéf holandskej PVV Geert Wilders dodal, že ENF bude „hlasom európskeho odporu“, lebo táto nová skupina bude obhajovať národnú identitu, prosperitu a zvrchovanosť národných štátov.

 

Photo: www.hnonline.sk

Comments are disabled.